De 20 wekenecho is een medisch onderzoek tussen de 19+0 en 20+0 weken, waarbij de echoscopist kijkt of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho! Het onderzoek duurt 30 – 40 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde echoscopist. Deze beoordeelt de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en er worden een aantal organen van de baby bekeken. Indien gewenst kan vaak ook het geslacht van de baby worden gezien. U mag zelf aangeven of u dit wilt weten. U kan één of twee extra volwassenen meenemen. Gezien de echoscopist geconcentreerd te werk moet gaan en de apparatuur gevoelig is mogen er geen kinderen mee naar deze echo. Na afloop ontvangt u een usb-stick met foto’s van de baby. Video-opname is niet mogelijk, ook niet met zelf meegebrachte apparatuur. Wij als uw verloskundigen ontvangen digitaal een brief met een verslag van het onderzoek.

Meer informatie over de 20 wekenecho vindt u op de website van Onderzoek van mijn ongeboren kind.

Welke lichamelijke afwijkingen kan de echoscopist zien op de echo?

Afwijkingen die vaak goed te zien zijn, zijn:

  • een open rug
  • open schedel
  • breuk of gat in de buikwand
  • breuk of gat in het middenrif
  • klompvoet
  • hazenlip
  • afwezigheid of afwijking van de nieren
  • afwijkingen aan de armen of benen
  • afwijkende ontwikkeling van de botten
  • hartafwijkingen.

De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie op een gezond kind!

Meer informatie over lichamelijk afwijkingen kan u hier vinden.

Uitslag

Tijdens de echo vertelt de echoscopist direct de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist geen afwijkingen. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd gelijk duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent.

Het kan ook zijn dat de echoscopist iets op de echo ziet waarvan we weten dat het meestal niet ernstig is. Dit verdwijnt meestal vanzelf weer na verdere ontwikkeling en groei van het kind. De echoscopist zal dit in een aantal gevallen later in de zwangerschap nogmaals controleren om te kijken of dit inderdaad verdwenen is.
Als vervolgonderzoek wel nodig is word je verwezen naar een specialist in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek, dat is een afdeling in het ziekenhuis van het Radboud UMC. De specialist zal onderzoeken wat uw kind precies heeft en wat de eventuele gevolgen zullen zijn. Dit vervolgonderzoek is niet verplicht maar een keuze.

Meer informatie

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier