Tijdens de zwangerschap zijn extra hygiënische maatregelen nodig om minder snel ziek te worden. Een zwangere vrouw of het ongeboren kind kunnen extra risico’s lopen bij het krijgen van een infectieziekte.
Algemene adviezen:
- Was je handen voor en na het bereiden van voedsel, na toiletbezoek, het verschonen van luiers en tuinieren.
- Verhit vlees, vis en schelpdieren tot ze goed gaar zijn en eet geen producten die rauw vlees of rauwe (ongepasteuriseerde) melk bevatten. Was verse producten, zoals fruit en groente onder stromend water.
- Gebruik tuinhandschoenen als je in de tuin werkt en vermijd contact met zand in de zandbak. Dit verkleint de kans dat u zand of aarde binnenkrijgt die verontreinigd is met Toxoplasma of Listeria.
- Verschoon niet zelf de kattenbak, want in ontlasting van katten kan Toxoplasma zitten. Als u toch de kattenbak verschoont, doe dit dan het dagelijks (de ‘eitjes’ van Toxoplasma zijn pas na één dag gevaarlijk) en gebruik dan handschoenen.
Meer informatie over zwangerschap en infectieziekte lees je hier
Waterpokken
De waterpokken worden veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Dit virus blijft in je lichaam aanwezig en kan, wanneer je een verlaagde weerstand hebt, herbesmetting geven in de vorm van gordelroos. Als je ooit in je leven de waterpokken gehad hebt, ben je in principe beschermd tegen het virus. Als je niet zeker weet of je de waterpokken gehad hebt, dan is dit door middel van een bloedtest te achterhalen. Wanneer je tijdens de zwangerschap voor het eerst de waterpokken krijgt, kan dit risico’s geven voor de zwangerschap. Daarom wordt geadviseerd om contact met mensen met de waterpokken of met gordelroos te vermijden als je zelf nog nooit de waterpokken hebt gehad. Mocht je onverhoopt toch in aanraking komen met iemand met waterpokken of gordelroos en ben je zelf niet beschermd tegen het virus, bel dan je verloskundige of huisarts. Meer informatie lees je hier.
Cytomegalovirus (CMV)
Een infectie met CMV wordt veroorzaakt door het cytomegalovirus. Wanneer je tijdens je zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met CMV kun je het virus overdragen op de baby en dit kan gevaarlijk zijn voor de baby. Vooral jonge kinderen scheiden CMV gedurende een lange tijd (jaren) in hoge mate uit in urine en speeksel. Het advies voor zwangeren is om goed je handen te wassen na (mogelijk) contact met speeksel en urine van jonge kinderen en om contact met speeksel van jonge kinderen te vermijden door geen eten, bestek of bekers te delen. Meer informatie lees je hier.
Vijfde ziekte (Parvo B19)
De vijfde ziekte is een besmettelijke vlekjesziekte veroorzaak door het parvo B19 virus. De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen. Veel volwassenen hebben deze ziekte als kind al doorgemaakt en zijn daarmee voor de rest van hun leven beschermd tegen het parvovirus. Als je tijdens de zwangerschap voor het eerst besmet raakt met het parvovirus kan dit gevaarlijk zijn voor de baby. Neemt contact op met je verloskundige als je in aanraking bent gekomen met iemand die de vijfde ziekte heeft. Via een bloedtest is te achterhalen of je de vijfde ziekte hebt doorgemaakt en of je besmet bent geraakt na het contact. Soms adviseren we om te testen of je de vijfde ziekte gehad hebt, dit doen we met name wanneer je als zwangere beroepsmatig in contact komen met jonge kinderen bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, de kinderopvang of het basisonderwijs. Meer informatie lees je hier.
Kinkhoest
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bordetella pertussis bacterie. Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien waar je maanden last van kunt hebben. Voor volwassenen is dit vervelend maar heeft dit vaak geen ernstige gevolgen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Baby’s krijgen in Nederland een vaccinatie tegen kinkhoest via het rijksvaccinatieprogramma. Dit gebeurt voor het eerst als ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden na de geboorte zijn baby’s dus nog niet beschermd tegen kinkhoest en wel erg kwetsbaar. Je kunt jezelf tijdens de zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte doordat hij of zij antistoffen krijgt via de placenta. Deze vaccinatie kun je vanaf 22 weken zwangerschap laten zetten bij de GGD. Meer informatie lees je hier.
Rodehond
Rodehond wordt veroorzaakt door het Rubella virus. Rodehond kan ernstige aangeboren afwijkingen geven bij het ongeboren kind. De meeste zwangeren zijn beschermd door vaccinatie of doordat zij zelf rodehond hebben doorgemaakt. Wanneer je niet gevaccineerd bent, is met een bloedtest te achterhalen of je de ziekte hebt doorgemaakt. Zwangeren die rodehond hebben gehad of die ertegen zijn gevaccineerd, zijn voldoende beschermd. Je kind loopt dan geen gevaar. Wanneer je als zwangere niet beschermd bent tegen rodehond en onverhoopt contact hebt gehad met iemand met rodehond is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Meer informatie lees je hier.
Koortslip
Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Wanneer je tijdens je zwangerschap (voor het eerst) een koortslip krijgt is dit niet gevaarlijk voor de baby. Het herpesvirus is voor pasgeboren baby’s wel gevaarlijk. Daarom moet voorkomen worden dat pasgeboren baby’s in contact komen met het virus. Het is raadzaam om mensen die een koortslip hebben niet op kraamvisite te laten komen. Mochten ze wel langskomen dan is het verstandig dat ze de baby niet knuffelen, kussen of aanraken. Heb je als vader of moeder zelf een koortslip, dan is het van belang om telkens voordat je de baby aanraakt je handen te wassen, de baby niet te kussen en contact met de koortslip te vermijden door de koortslip af te plakken en niet aan je mond te komen. Eventueel kun je als moeder een mondkapje op doen wanneer je borstvoeding geeft. Meer informatie lees je hier.