Zwangerschapscursussen

Er zijn verschillende cursussen waar je tijdens de zwangerschap aan kan deelnemen.

Zwangerschapscursus 

In deze cursus krijg je uitleg over zwangerschap en bevalling. Verder worden er houdings-, bewegings- en stabiliteitsoefeningen gegeven  met natuurlijk ademhalings- en ontspanningsoefeningen om de weeën goed op te kunnen vangen.

Je komt in contact met andere zwangeren, die bijna even ver zijn in de zwangerschap als jij. In principe is de cursus alleen voor vrouwen, maar er is één avond waarbij je partner is uitgenodigd. Via www.vccnijmegen.nl kun je je aanmelden voor deze cursus.

Ná de zwangerschap zijn er 4 lessen om  je ervaringen te bespreken en de kracht ( m.n. bekkenbodem), conditie en stabiliteit weer op te bouwen.

Zwangerschapscursus kort

Deze cursus is een aanrader voor zwangeren die niet zoveel tijd hebben of voor zwangeren die al moeder zijn. Deze korte zwangerschapscursus is zonder partners.

Cursus: weer fit in balans

Bij deze cursus werk je onder deskundige begeleiding aan een actief herstel na je bevalling. Je start op een verantwoorde manier met het trainen van je lichaam. De cursus start 6-8 weken na de bevalling.

Cursus: Zwangerfit en Mammafit

ZwangerFit is een eigentijdse, actieve vorm van zwangerschapsbegeleiding, gegeven door hierin gespecialiseerde fysiotherapeuten. Een van de toegevoegde waarden t.o.v. de reeds bestaande cursussen zwangerschapsbegeleiding, is de kennis en kunde van de ZwangerFit-docent op het gebied van bekkenstabiliteit en bekkenbodemfuncties. Dit maakt het mogelijk om te signaleren en verantwoord te adviseren over bekkenpijn en/of bekkenbodemdisfuncties. ZwangerFit bestaat uit actieve lessen, ondersteunt door muziek. Wekelijks wordt geoefend aan het behoud/herstel van conditie, mobiliteit, en fitheid tijdens je zwangerschap. Geoefend wordt op basis van individuele belastbaarheid. Iedere week komt er naar wens ook een stuk theorie aan bod zodat je goed voorbereid wordt op je bevalling. Je kunt starten vanaf week 16 van de zwangerschap.

Na je bevalling is het goed om weer te werken aan je herstel. MamaFit is gericht op herstel van conditie, mobiliteit en algehele fitheid na de bevalling. Aandacht wordt ook zeker besteed aan de bekkenbodemspieren, hoe deze weer goed te gebruiken, zodat bekkenpijn en/of bekkenbodemklachten (urineverlies of lichte verzakkingsklachten) zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Nu gericht trainen is investeren in de toekomst!
Vanaf 4-6 weken na de geboorte van je kindje kun je deelnemen aan de lessen MamaFit. Later beginnen mag natuurlijk ook!

Zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga biedt verschillende oefeningen en technieken die onder andere helpen bij het versterken van het bekken, het verbeteren van de houding, het opvangen van weeën en het ontspannen tussen de weeën. Naast deze lichamelijke oefeningen richt zwangerschapsyoga zich ook op de mentale gesteldheid. Hierbij ligt de focus vooral op ontspanning.
Bij de pagina “Links” vind je de websites van zwangerschapsyoga bij ons in de regio.

Haptonomie
Haptonomie is de wetenschap van de tast en het gevoel. Je bouwt samen aan de relatie met jullie nieuwe kindje. De cursus wordt bij voorkeur aan beide ouders gegeven. Er wordt geprobeerd contact te leggen met het kindje. Je kan hiermee beginnen vanaf het moment dat je de bewegingen van de baby voelt.
Bij de pagina “Links”vind je de websites van haptonomie rondom de geboorte bij ons in de regio.

Zwanger Sport
Zwanger Sport is training gericht op mobiliteit, uithoudingsvermogen, kracht, ademhaling en ontspanning. Je gaat op deze manier fit, sterk en energiek je zwangerschap door. Er is aandacht voor stabiliteit van rug en bekken.

Samen Bevallen
De zwangerschapscursus Samen Bevallen biedt de mogelijkheid om jullie samen voor te bereiden op de geboorte van jullie kind. Er zijn verschillende cursusvormen beschikbaar: complete cursus, minicursus, herhalingscursus, privécursus en een weekendcursus. Het aantal bijeenkomsten hangt dus af van de vorm die je kiest. Alle bijeenkomsten bestaan uit een stuk theorie en een stuk praktijk. Deze cursus is ook in het Engels te volgen.

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier