Een zwangerschap is een volkomen natuurlijk proces. Het is ook een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Bij iedere vrouw is dit weer anders. Sommigen voelen zich 9 maanden beter dan ooit. Anderen hebben juist veel klachten, zoals misselijkheid, rugpijn, brandend maagzuur of moeizame ontlasting.

Wanneer ben je uitgerekend?

De uitgerekende datum wordt tijdens het spreekuur bepaald door middel van een termijnecho.
Zelf kan je deze datum ongeveer berekenen door 40 wkn op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie.

Controles tijdens de zwangerschap

De eerste controle bij ongeveer 8 weken zwangerschap is een vitaliteitsecho. De verloskundige zal middels deze vroege echo de vitaliteit vast stellen.
Ook bespreken we of jullie behoefte hebben aan informatie voor de mogelijkheden van prenatale screening van jullie kindje. Jullie ontvangen hiervan een folder om je goed in te kunnen lezen over de mogelijkheden. Via www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kunnen jullie je vooraf al goed inlezen.

De tweede afspraak rond de 9-12 weken is de intake. Deze zal vaak in combinatie met de termijnecho plaatsvinden. Tijdens dit intakegesprek stelt de verloskundige veel vragen om te kijken of er zaken zijn waar we rekening mee kunnen of moeten houden tijdens jouw zwangerschap en bevalling. Al deze gegevens samen bepalen mede welke zorg je nodig hebt. Van daaruit maken we samen met jou een individueel zorgplan voor de komende periode. Gedurende de zwangerschap passen we dit zorgplan indien nodig aan.
Daarnaast meten we je bloeddruk en krijg je een formulier mee om bloedonderzoek te laten verrichten.
De termijnecho vind plaats vanaf 10 weken zwangerschap. Hierbij meten we het kindje op en berekenen we de zwangerschapsduur en de daarbij passende uitgerekende datum.

De vervolgafspraken zullen aan het begin van je zwangerschap om de 4-5 weken zijn. Naarmate de zwangerschap vordert komt je frequenter op controle en op het laatst elke week.
Tijdens deze afspraken meten we je bloeddruk, voelen we of je buik groeit conform je zwangerschapsduur en luisteren we naar het hartje van de baby. Vanaf 28 weken kunnen we voelen hoe de ligging van het kindje in de baarmoeder is. Natuurlijk is er altijd tijd voor het stellen van vragen.

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je tussendoor vragen hebt, je niet lekker voelt of onzeker bent. Je kunt ons altijd bellen! De verloskundigen hebben elke werkdag tussen 13.00 en 14.00 telefonisch spreekuur en onze assistente Helga is maandag, dinsdag en donderdag tussen 09.00 en 12.00 telefonisch te bereiken.

Helaas gaat een zwangerschap niet altijd zoals gehoopt en verloopt een zwangerschap soms anders dan gepland. Voor meer informatie over een miskraam kunt u altijd bij ons terecht.

Gezond leven

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te leven. Let dan ook op een gezonde en gevarieerde voeding, rook niet en drink geen alcohol. Gebruik niet onnodig medicijnen of laat niet onnodig een röntgenfoto maken.

Voorlichtingsavonden

Wij geven samen met andere verloskundigenpraktijken uit de regio voorlichtingsavonden. Deze voorlichtingsavonden worden gegeven in Nijmegen of online. Je kunt kiezen voor 3 verschillende avonden:

  • Voorbereiding op de Bevalling
  • Het geven van borstvoeding – door borstvoedingsdeskundigen
  • Ouderschap

Opgeven gaat via de site: www.vccnijmegen.nl

Zwangerschapscursussen

Er zijn verschillende cursussen waar je tijdens de zwangerschap aan kan deelnemen. Voor meer informatie over cursussen in de buurt klik hier.

Wat moet je allemaal regelen tijdens je zwangerschap? 

Uitzet voor de baby
Kraamzorg
Indien niet getrouwd “erkenning van je kind”
Zwangerschapverlof
Kinderopvang

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier