Een zwangerschap is een volkomen natuurlijk proces. Het is ook een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Bij iedere vrouw is dit weer anders. Sommigen voelen zich 9 maanden beter dan ooit. Anderen hebben juist veel klachten, zoals misselijkheid, rugpijn, brandend maagzuur of moeizame ontlasting.

Wanneer ben je uitgerekend?

De uitgerekende datum wordt tijdens het spreekuur bepaald door middel van een termijnecho.
Zelf kan je deze datum ongeveer berekenen door 40 wkn op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie.

Controles tijdens de zwangerschap

De eerste controle bij ongeveer 8 weken zwangerschap is een vitaliteitsecho. De verloskundige zal middels deze vroege echo de vitaliteit vast stellen.
Ook bespreken we of jullie behoefte hebben aan informatie voor de mogelijkheden van prenatale screening van jullie kindje. Jullie ontvangen hiervan een folder om je goed in te kunnen lezen over de mogelijkheden. Via www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kunnen jullie je vooraf al goed inlezen.

De tweede afspraak rond de 9-12 weken is de intake. Deze zal vaak in combinatie met de termijnecho plaatsvinden. Tijdens dit intakegesprek stelt de verloskundige veel vragen om te kijken of er zaken zijn waar we rekening mee kunnen of moeten houden tijdens jouw zwangerschap en bevalling. Al deze gegevens samen bepalen mede welke zorg je nodig hebt. Van daaruit maken we samen met jou een individueel zorgplan voor de komende periode. Gedurende de zwangerschap passen we dit zorgplan indien nodig aan.
Daarnaast meten we je bloeddruk en krijg je een formulier mee om bloedonderzoek te laten verrichten.
De termijnecho vind plaats vanaf 10 weken zwangerschap. Hierbij meten we het kindje op en berekenen we de zwangerschapsduur en de daarbij passende uitgerekende datum.

De vervolgafspraken zullen aan het begin van je zwangerschap om de 4-5 weken zijn. Naarmate de zwangerschap vordert komt je frequenter op controle en op het laatst elke week.
Tijdens deze afspraken meten we je bloeddruk, kijken we of je buik groeit conform je zwangerschapsduur en luisteren we naar het hartje van de baby. Vanaf 28 weken kunnen we voelen hoe de ligging van het kindje in de baarmoeder is. Natuurlijk is er altijd tijd voor het stellen van vragen.

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je tussendoor vragen hebt, je niet lekker voelt of onzeker bent. Je kunt ons altijd bellen! De verloskundigen hebben elke werkdag tussen 13.00 en 14.00 telefonisch spreekuur en onze assistente Helga is maandag, dinsdag en donderdag tussen 09.00 en 12.00 telefonisch te bereiken.

Helaas gaat een zwangerschap niet altijd zoals gehoopt en verloopt een zwangerschap soms anders dan gepland. Voor meer informatie over een miskraam kunt u altijd bij ons terecht.

Gezond leven

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te leven. Let dan ook op een gezonde en gevarieerde voeding, rook niet en drink geen alcohol. Gebruik niet onnodig medicijnen of laat niet onnodig een röntgenfoto maken.

Voorlichtingsavonden

Per 1 januari 2010 geven wij samen met andere verloskundigenpraktijken uit de regio voorlichtingsavonden. Deze voorlichtingsavonden worden gegeven in Nijmegen in het SHO gebouw aan de Kamerlingh Onnestraat 16. Je kunt kiezen voor vier verschillende avonden:

  • Voorbereiding op de Bevalling
  • Het geven van borstvoeding – door borstvoedingsdeskundigen
  • Ouderschap

Opgeven gaat via de site: www.vccnijmegen.nl

Zwangerschapscursussen

Er zijn verschillende cursussen waar je tijdens de zwangerschap aan kan deelnemen.

Zwangerschapscursus 

In deze cursus krijg je uitleg over zwangerschap en bevalling. Verder worden er houdings-, bewegings- en stabiliteitsoefeningen gegeven  met natuurlijk ademhalings- en ontspanningsoefeningen om de weeën goed op te kunnen vangen.

Je komt in contact met andere zwangeren, die bijna even ver zijn in de zwangerschap als jij. In principe is de cursus alleen voor vrouwen, maar er is één avond waarbij je partner is uitgenodigd. Via www.vccnijmegen.nl kun je je aanmelden voor deze cursus.

Ná de zwangerschap zijn er 4 lessen om  je ervaringen te bespreken en de kracht ( m.n. bekkenbodem), conditie en stabiliteit weer op te bouwen.

Zwangerschapscursus kort

Deze cursus is een aanrader voor zwangeren die niet zoveel tijd hebben of voor zwangeren die al moeder zijn. Deze korte zwangerschapscursus is zonder partners.

Cursus: weer fit in balans

Bij deze cursus werk je onder deskundige begeleiding aan een actief herstel na je bevalling. Je start op een verantwoorde manier met het trainen van je lichaam. De cursus start 6-8 weken na de bevalling.

Cursus: Zwangerfit en Mammafit

ZwangerFit is een eigentijdse, actieve vorm van zwangerschapsbegeleiding, gegeven door hierin gespecialiseerde fysiotherapeuten. Een van de toegevoegde waarden t.o.v. de reeds bestaande cursussen zwangerschapsbegeleiding, is de kennis en kunde van de ZwangerFit-docent op het gebied van bekkenstabiliteit en bekkenbodemfuncties. Dit maakt het mogelijk om te signaleren en verantwoord te adviseren over bekkenpijn en/of bekkenbodemdisfuncties. ZwangerFit bestaat uit actieve lessen, ondersteunt door muziek. Wekelijks wordt geoefend aan het behoud/herstel van conditie, mobiliteit, en fitheid tijdens je zwangerschap. Geoefend wordt op basis van individuele belastbaarheid. Iedere week komt er naar wens ook een stuk theorie aan bod zodat je goed voorbereid wordt op je bevalling. Je kunt starten vanaf week 16 van de zwangerschap.

Na je bevalling is het goed om weer te werken aan je herstel. MamaFit is gericht op herstel van conditie, mobiliteit en algehele fitheid na de bevalling. Aandacht wordt ook zeker besteed aan de bekkenbodemspieren, hoe deze weer goed te gebruiken, zodat bekkenpijn en/of bekkenbodemklachten (urineverlies of lichte verzakkingsklachten) zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Nu gericht trainen is investeren in de toekomst!
Vanaf 4-6 weken na de geboorte van je kindje kun je deelnemen aan de lessen MamaFit. Later beginnen mag natuurlijk ook!

Zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga biedt verschillende oefeningen en technieken die onder andere helpen bij het versterken van het bekken, het verbeteren van de houding, het opvangen van weeën en het ontspannen tussen de weeën. Naast deze lichamelijke oefeningen richt zwangerschapsyoga zich ook op de mentale gesteldheid. Hierbij ligt de focus vooral op ontspanning.
Bij de pagina “Links” vind je de websites van zwangerschapsyoga bij ons in de regio.

Haptonomie
Haptonomie is de wetenschap van de tast en het gevoel. Je bouwt samen aan de relatie met jullie nieuwe kindje. De cursus wordt bij voorkeur aan beide ouders gegeven. Er wordt geprobeerd contact te leggen met het kindje. Je kan hiermee beginnen vanaf het moment dat je de bewegingen van de baby voelt.
Bij de pagina “Links”vind je de websites van haptonomie rondom de geboorte bij ons in de regio.

Zwanger Sport
Zwanger Sport bestaat uit conditie training gecombineerd met pilates oefeningen voor de stabiliteit van rug en bekken. Onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut wordt aandacht besteed aan de diepe buik- en bekkenbodemspieren.

Samen Bevallen
De zwangerschapscursus Samen Bevallen biedt de mogelijkheid om jullie samen voor te bereiden op de geboorte van jullie kind. Er zijn verschillende cursusvormen beschikbaar: complete cursus, minicursus, herhalingscursus, privécursus en een weekendcursus. Het aantal bijeenkomsten hangt dus af van de vorm die je kiest. Alle bijeenkomsten bestaan uit een stuk theorie en een stuk praktijk. Deze cursus is ook in het Engels te volgen.

Wat moet je allemaal regelen tijdens je zwangerschap? 

Uitzet voor de baby
Kraamzorg
Indien niet getrouwd “erkenning van je kind”
Zwangerschapverlof
Kinderopvang

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier

Aanmeldformulier