Zwangerschap

Zwangerschap 2019-10-10T11:15:08+00:00

Een zwangerschap is een volkomen natuurlijk proces. Het is ook een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Bij iedere vrouw is dit weer anders. Sommigen voelen zich 9 maanden beter dan ooit. Anderen hebben juist veel klachten, zoals misselijkheid, rugpijn, brandend maagzuur of moeizame ontlasting.

Wanneer ben je uitgerekend?

De uitgerekende datum wordt tijdens het spreekuur bepaald door middel van een termijnecho.
Zelf kan je deze datum ongeveer berekenen door 40 wkn op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie.

Controles tijdens de zwangerschap

De eerste controle (bij ongeveer 8-10 weken zwangerschap) is een intake. De verloskundige zal veel aan jou en je partner vragen en voor informatie zorgen. Daarnaast wordt ook je bloeddruk gemeten en krijg je een formulier om bloed te laten prikken bij de huisarts of de prikpost. Ze zal ook een echo maken. Bij iedere volgende controle wordt de groei van je baarmoeder gecontroleerd en je bloeddruk gemeten.

De tweede afspraak vindt plaats bij ongeveer 10-12 weken zwangerschap (deze controle is altijd in Groesbeek). De termijnecho wordt gemaakt. Dit duurt ongeveer een kwartier. Er wordt gekeken of het hartje klopt en of de grootte van het kindje overeenkomt met de zwangerschapsduur.

Tijdens de vervolgafspraken meten we je bloeddruk, kijken we of je buik conform je zwangerschapsduur groeit en luisteren we naar het hartje. Natuurlijk kun je ook vragen stellen. Je gewicht wordt alleen tijdens de eerste controle en tegen het einde van de zwangerschap gemeten. Vanaf 29 weken kunnen we voelen hoe de ligging van het kindje in de baarmoeder is.

Je komt tijdens de hele zwangerschap ongeveer 10 keer op controle. Tijdens de controles krijg je informatie met betrekking op de duur van je zwangerschap op dat moment.

Helaas gaat het niet altijd zoals gehoopt en verloopt de zwangerschap anders dan gepland. Als u meer informatie wilt over een miskraam, dan kunt altijd bij ons terecht.

Gezond leven

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te leven. Let dan ook op een gezonde en gevarieerde voeding, rook niet en drink geen alcohol. Gebruik niet onnodig medicijnen of laat niet onnodig een röntgenfoto maken. Kijk ook even bij ons kinderwensspreekuur voor meer informatie.

 Zwangerschapscursussen

Per 1 januari 2010 zijn we begonnen met voorlichitingsavonden te geven in onze regio. Vooralsnog geven we de avonden in Nijmegen in het SHO gebouw aan de Kamerlingh Onnestraat 16. Je kunt kiezen voor vier verschillende avonden:

  • Twee verschillende avonden over de zwangerschap: Zwanger nu deel 1 en 2
  • Voorbereiding op de bevalling!
  • Het geven van borstvoeding – door borstvoedingdeskundigen

Opgeven gaat via de site: www.vccnijmegen.nl of indien je geen internet tot je beschikking hebt via telefoon: 088-9997010 (ma-vr 09:00-16:00)

Zwangerschapscursus : voor en na de bevalling
In deze cursus krijg je uitleg over zwangerschap en bevalling. Verder worden er houdings-, bewegings- en stabiliteitsoefeningen gegeven  met natuurlijk ademhalings- en ontspanningsoefeningen om de weeën goed op te kunnen vangen.

Je komt in contact met andere zwangeren, die bijna even ver zijn in de zwangerschap als jij. In principe is de cursus alleen voor vrouwen, maar er is één avond waarbij je partner is uitgenodigd. Via www.vccnijmegen.nl kun je je aanmelden voor deze cursus.

Ná de zwangerschap zijn er 4 lessen om  je ervaringen te bespreken en de kracht ( m.n. bekkenbodem), conditie en stabiliteit weer op te bouwen.

Zwangerfit
Fit blijven tijdens de zwangerschap, volgens de principes van de NVFB ( Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie).

Dit bestaat uit conditie-, kracht- ( o.a. bekkenbodem), houdings- en ontspanningsoefeningen waarbij gebruik gemaakt wordt van fitness en moderne oefenmaterialen. Je kunt beginnen vanaf ongeveer 18 weken tot aan het einde van je zwangerschap en 4-6 weken na de bevalling tot zolang je wilt om je lichaam weer te laten herstellen.

De zwangerfit wordt gegeven door een ervaren zwangerfitdocente. Voor meer informatie kijk op www.fygroes.nl

Zwangerschapsyoga
Deze cursus kun je alleen of samen met je partner volgen. De nadruk ligt met name op ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en eenvoudige massage. De zwangerschapsduur van je medecursisten verschilt. Vraag voor meer informatie bij je verloskundige.

Haptonomie
Haptonomie is de wetenschap van de tast en het gevoel. De cursus wordt bij voorkeur aan beide ouders gegeven. Er wordt geprobeerd contact te leggen met het kindje. Daarnaast worden ademhalingsoefeningen doorgenomen. De cursus bestaat meestal uit 4 à 5 bijeenkomsten voor de bevalling en één nadien. Vraag voor meer informatie bij je verloskundige.

Aqua zwangerschapsgym
Hierbij krijg je oefeningen, gericht op de zwangerschap en bevalling, maar dan in het water. Je kunt deze cursus tot het einde toe volgen want onder water kun je je makkelijker bewegen omdat je een stuk lichter bent. Vraag voor meer informatie bij je verloskundige.

Zwanger Sport
Actief en fit blijven tijdens je zwangerschap. Dit bestaat uit conditie training gecombineerd met pilates oefeningen voor de stabiliteit van rug en bekken onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut. Kijk even op www.sanavit.nl voor meer informatie!

Samen Bevallen
De cursus samen bevallen bestaat uit negen avonden van 2 uur en een terugkommiddag of avond na de bevalling. In totaaql zijn er dus 10 bijeenkomsten. Alle bijeenkomsten bestaan uit een stuk theorie en een stuk praktijk. Deze cursus is ook in het Engels te volgen. Kijk voor meer informatie op: www.samenbevallen.nl

Wat moet je allemaal regelen tijdens je zwangerschap?

Uitzet voor de baby
Kraamzorg
Indien niet getrouwd “erkenning van je kind”
Zwangerschapverlof
Kinderopvang

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier

Aanmeldformulier