Tips en adviezen

Tips en adviezen 2017-12-15T13:35:21+00:00

Adviezen voor klachten in zwangerschap en kraambed

Tepelkloven 2018-01-22T17:02:46+00:00

Preventie:

  • Niet te lang aanleggen aan 1 borst
  • Goed aanleggen, meerder technieken van aanleggen proberen

Adviezen:

  • Druppel moedermelk na de voeding over de borst uitstrijken
  • Borsten zo veel mogelijk aan de lucht laten drogen
  • Borstvoeding m.b.v. een tepelhoedje geven verlicht tevens de pijn en laat de beschadigde tepel even met rust
  • Vacuüm gezogen tepel voordat de baby loslaat verbreken (d.m.v. je eigen pink ertussen schuiven)
  • Apotheek/Drogisterij: Bioforce van A. Vogel; Puralan; Bepanthen; Kamillosan; Calendula zalf. Je kunt ook borstschelpen dragen na elke voeding
Stuwing 2017-11-25T15:50:07+00:00

Preventie:

  • Goede stevige BH zonder beugel dragen, ook ’s nachts
  • Borsten goed leeg laten drinken of in overleg leegkolven
  • Meteen na de geboorte beginnen met voeden
  • Voeden op verzoek

Adviezen:

  • Onder de warme douche de borsten wat leeg drukken ter verlichting en daarna koude kompressen erop leggen.
  • Borsten inzwachtelen, bijvoorbeeld door een badlaken strak om je bovenlichaam bindenKwark in hydrofiele washandjes erop leggen
  • Geknakte koolbladeren tussen de BH op de blote borsten
  • Appelstroop in hydrofiel washandje op de borsten leggen
  • Blijf zelf goed drinken!

NB: Stuwing treedt rond de 4de dag na de bevalling op en is een normaal verschijnsel. De klieren onder je oksel kunnen ook opgezet zijn. Let op rode plekken en koorts, waarschuw in dat geval je verloskundige of huisarts. Mocht je geen borstvoeding geven, doe dan vanaf de eerste dag een stevige BH aan en kom zo min mogelijk aan je borsten!

Spruw (bij baby en moeder) 2017-11-25T15:49:44+00:00

Preventie:

  • Zorg voor goede hygiëne
  • Voorkom vaginale schimmelinfecties
  • Niet de fopspeen van de baby of fles in eigen mond doen; in je eigen mond zitten ook bacteriën!

Adviezen:

  • Drink zelf zo’n 3 a 4 kopjes pau d’arco thee per dag en ga bij de baby 3 a 4 keer per dag met een doordrenkt gaasje van deze thee door de mond. Houd dit zo’n 4 tot 5 dagen vol
  • De spruw aanstippen met schone vinger met daarop puur bessensap
  • Is de spruw te pijnlijk of duurt het te lang, laat dan de huisarts de spruw behandelen

NB: Spruw en vaginale schimmelinfecties kunnen met elkaar samenhangen, let hierop!

Ontstoken oogjes 2017-11-25T15:49:14+00:00

Preventie:

  • Zorg voor goede hygiëne
  • Voorkom tocht op het oogje
  • Geen verkouden mensen (kinderen) in de buurt laten
  • Het gezichtje niet wassen met zeep, alleen met water

Adviezen:

  • Met gekoeld afgekookt water het oog van buiten naar binnen met een gaasje (liever geen watjes, dit kan pluisjes achterlaten) schoonvegen. Bij elke veeg een nieuw stukje gaas gebruiken
  • Druppeltje moedermelk in de ooghoekjes druppelen: pas op met eventuele besmetting met spruw!
Ontstoken borsten 2017-11-25T15:48:55+00:00

Preventie: (Bij pijnlijke borsten die nog niet rood zijn)

  • Zorg voor goede hygiëne
  • Borsten goed laten leegdrinken, anders eventueel nakolven
  • Goede stevige BH zonder beugels dragen, ook ’s nachts

Adviezen: (Bij borsten die rode plekken krijgen)

  • Voor het voeden de borsten opwarmen (warme kompressen, douchen), dit bevordert de toeschietreflex
  • Tijdens het voeden de rode plek wegmasseren naar de tepel
  • Opnieuw zorgen dat de borsten leeg gedronken zijn, eventueel nakolven na de voeding
  • Na het voeden meteen stevige BH aandoen met koude kompressen (bijv. bevroren maandverband uit de vriezer)
  • Zie ook de adviezen bij stuwing, (o.a. geknakte witte koolbladeren)

NB:Bij koorts altijd de huisarts of verloskundige raadplegen!

Ontsteking (na inknippen tijdens de bevalling) 2017-11-25T15:47:48+00:00

Preventie:

  • Zorg voor goede hygiëne
  • Voorkom te veel warmte op plek van ontsteking zodat de ontsteking erger wordt
  • Lig veel op je zij voor een betere doorbloeding

Adviezen:

  • Na toiletbezoek met douchekop zachtjes schoonsproeien
  • Goed koelen
  • Biotex / badedas of kamille badje 2-3 x per dag 5 minuten
  • Na elke toiletbezoek schoon kraamverband gebruiken
  • Apotheek/Drogisterij: Calendula spray of Arnica zalf NB: Is de ontsteking blauw geworden, zorg dan voor voldoende tegendruk door veel en goed te gaan zitten.
Luieruitslag 2017-11-25T15:46:53+00:00

Preventie:

  • Goed afdrogen na het badje, deppend en goed in de plooien drogen
  • Eventueel om de dag in bad i.p.v. dagelijks
  • Op tijd verschonen
  • Bij meconium ontlasting vaseline op de billen smeren tegen het plakken (en beter te verschonen)
  • Geen olie of geparfumeerde zepen gebruiken

Adviezen:

  • Zoveel mogelijk droog houden, of aan de lucht billetjes laten drogen
  • Maïzena na het verschonen op de billen doen
  • Aardappelzetmeel na het verschonen op de billen doen
  • Zinkzalf smeren na het verschonen
  • Billetjes een paar dagen met olijfolie insmeren na het verschonen

Apotheek: Bepanthen zalf op de billetjes doen

Darmkrampjes bij de baby 2017-11-25T15:46:16+00:00

Preventie:

  • Bij borstvoeding voeden op verzoek
  • Let op jouw eetpatroon: geen koolzuurhoudende dranken, geen uien, niet te gekruid eten, geen sinaasappelsap, geen prei, geen sambal
  • Bij flesvoeding: 1 soort voeding gebruiken, nooit mengen met andere soorten!
  • Voeding aanmaken met Bar-le-Duc bronwaterAdviezen:Laat de baby een beetje venkelthee drinkenBaker je baby in
  • Baby op de buik op je bovenbeen of arm leggen en over de rug masseren
  • Baby dicht tegen je aan houden, liefst huid op huid
  • Babymassage of voetreflexzonetherapie toepassen (laat je door een deskundige adviseren!)
  • Bij flesvoeding: overstappen op hypo allergeen, of speciale voeding voor kindjes met darmkrampjes (in overleg met het consultatiebureau)
  • Heeft de baby krampen door een verstopping: geef hem een theelepeltje zonnebloemolie door de voeding, te beginnen 3x per dag
  • Raadpleeg evt. een osteopaat of je huisarts
  • Apotheek/Reformhuis: CynaBaby (homeopathische druppeltjes) of ABC Dophilus
Zuurbranden 2017-11-25T15:45:12+00:00

Preventie:

  • Eet kleine porties verdeeld over de dag
  • Zorg dat je telkens iets in je maag hebt, zorg bijvoorbeeld dat je een altijd een cracker bij je hebt Eet zo min mogelijk vet en drink zo weinig mogelijk koolzuurhoudende dranken
  • Vermijd het drinken van sappen, zoals sinaasappelsap
  • Eet niet te gekruid!
  • Gebruik minder suiker
  • Drink zo weinig mogelijk koffie, sterke thee en gebruik geen alcohol en sigaretten
  • Zorg dat het hoofdeinde van je bed wat hoger staat
  • Zit rechtop en ontspan je buik zoveel mogelijk

Adviezen:

  • Drink een glas melk
  • Eet wat vanillevla
  • Neem een handjevol amandelen of hazelnoten
  • Eet een pepermuntje of neem een augurk
  • Neem een blokje anijs of een hap gestampte muisjes
  • Neem een lepel rauwe haver(mout)vlokken

Apotheek: Gaviscon/Regla pH/Antagel/Maalox forte

Vocht vasthouden 2017-11-25T15:44:29+00:00

Preventie:

  • Regelmatig je benen hoogleggen
  • Goed blijven drinken
  • Geen overmatig zout gebruiken
  • Eet bleekselderij
  • Plan eens een fruitdag tussendoor, maar let op je voeding
  • Vermijd lange afstanden lopen en/of staan

Adviezen

  • Laat je benen/armen/handen masseren
  • Leg je benen zoveel mogelijk hoog neer
  • Plaats een kussen onder je matras of zet je voeteneind omhoog
  • Vochtafdrijvende groenten eten (zoals bleekselderij of komkommer)Drink vochtafdrijvende thee (Kneipp)
  • Koud douchen of een koud bad nemen
  • Zoveel mogelijk fietsen verminderd extra druk op je benen
  • Laat steunkousen aanmeten door je huisarts Drogisterij: Venadoron van Weleda (een huid-gel die verwarmt en de doorbloeding stimuleert) kan ook uitkomst geven.
Vergeetachtigheid 2017-11-25T15:44:00+00:00

Adviezen:

  • Maak lijstjes met wat je nog wilt doen of niet moet vergeten
  • Beter 2 x te vaak controleren dan ´s nachts je bed uit moeten omdat je denkt dat je bijvoorbeeld het fornuis aan hebt laten staan!

NB: Zwangerschapsdementie is normaal en je kunt het niet voorkomen. Schrijf zonodig dingen op die je niet mag vergeten!

Spierkrampen 2017-11-25T15:27:10+00:00

Preventie:

  • Vermijd lang staan/zitten
  • Vermijd zwaar tillen
  • Niet je benen over elkaar tijdens het zitten
  • Voldoende bewegen: ga zwemmen of fietsen
  • Draag platte schoenen
  • Geen knellende kleding dragen
  • Zorg voor voldoende calcium in je voeding (eet yoghurt of yoghurtdrank)

Adviezen:

  • Been (laten) strekken, tenen naar je toe
  • Koude douche of koude kompressen op je benen
  • Spierkramp is een gebrek aan calcium, eet en drink voldoende zuivel of verwerk haver in je eten
  • Laat steunkousen aanmeten door de huisarts Apotheek/Drogist: Magnesium Phosphoricum D6

NB: Spierkramp komt veel voor in de zwangerschap en duidt op een gebrek aan calcium. Het is een bekende zwangerschapkwaal, die na de zwangerschap weer verdwijnt. Het is niet gevaarlijk, alleen ongemakkelijk. Wanneer je een spierkramp hebt gehad, heb je vaak de volgende dag nog last van spierpijn. Beknelling van de zenuw in de heup noemt men ook wel zwangerschapsischias. Hierbij heb je pijn in het bovenbeen en de voet.Let op: Glanzende en rode benen met evt. koorts kan duiden op trombose. Waarschuw je verloskundige of de huisarts!

Spataderen 2017-11-25T15:26:47+00:00

Preventie:

  • Niet te lang staan/zitten
  • Niet te lang met de benen over elkaar gaan zitten.

Adviezen:

  • Geen knellende kleding dragen
  • Koud douchen voor een goede doorbloeding
  • Je benen laten masseren
  • Leg je benen zoveel mogelijk hoog neer
  • Niet te lang iets op je schoot zetten (o.a. kinderen), dit knelt de aderen af
  • Laat steunkousen door de huisarts aanmeten
  • Eventueel na de laatste zwangerschap in overleg met de huisarts je spataderen wegspuiten of strippen
  • NB: Spataderen kunnen op de benen, knieholtes of zelfs op je schaamlippen zitten. Het is een familiaire kwaal en komt meestal in het linker been voor. Krampen en onrustige benen kunnen voortekenen zijn van spataderen

Er bestaat ook spatader therapie. Dit kun je in groesbeek laten doen door Silvia Groenen: zie www.fygroes.nl

Slaapproblemen/niet kunnen slapen 2017-11-25T15:26:19+00:00

Preventie:

  • Overdag actief zijn
  • Voor het slapen gaan een flinke wandeling maken, dan val je na even ontspannen goed in slaap
  • Ontspan jezelf voor het slapen gaan
  • Zorg voor extra kussens, bijv. tussen je benen, dat ligt lekkerder
  • Op tijd naar bed, op tijd opstaan (zorg voor ritme)
  • Goed en gezond eten
  • Zo weinig mogelijk koffie/cola drinken

Adviezen:

  • Neem een warme douche of warm bad
  • Drink warme melk met honing of anijs
  • Drink Slaapthee (Kneipp)
  • Bij aanhoudende slaapproblemen ijzergehalte laten bepalen bij je verloskundige. Reformhuis: Neem Rust Regulans, Hop of Passiflora

NB. Niet kunnen slapen is een lastig probleem, wat vrij moeilijk te verhelpen is. Snurken komt doordat je zwangerschapshormonen je spieren verslappen en je huig flexibel wordt. Over het algemeen is dit ook weer een kwaal die verdwijnt na de bevalling.

Schimmelinfectie 2017-11-25T15:38:03+00:00

Preventie:

  • Zorg voor goede hygiëne
  • Gebruik geen zeep (speciale vaginale zeep mag wel)
  • Bij toiletbezoek altijd van voor naar achteren schoonmaken
  • Draag katoenen ondergoed
  • Bij veel afscheiding ondergoed regelmatig verwisselen
  • Vermijd zoetigheid, zoals snoep of honing

Adviezen:

  • De rood gezwollen schaamlippen koelen (met bijv. koud water uit de douchekop)
  • Yoghurt eten met ‘rechtsdraaiend melkzuur’
  • Behandel je partner mee via de huisarts!

NB: Schimmelinfectie komt bij 1 op de 3 zwangere vrouwen voor omdat de zuurgraad in je vagina veranderd. Het kan een vervelend ongemak zijn. Loop er niet te lang mee rond, maar ga naar de huisarts.Een schimmelinfectie kan spruw veroorzaken. (Zie pagina .. ‘Spruw’)

Ongecontroleerd urineverlies 2017-11-25T15:38:01+00:00

Preventie:

  • Train regelmatig je bekkenbodemspieren
  • Niet lang staan of (hard) lopen
  • Geen zware dingen tillen, zoals bijv. boodschappen

Adviezen:

  • Houd bij hoesten of niezen je buik vast en span je bekkenbodemspieren
  • Ga bij aandrang op tijd naar het toilet, dus niet ophouden!
  • Zorg dat als je plast, je ook altijd goed uitplast
  • Doe bekkenbodem-oefeningen via bijv. de fysiotherapeut

NB: Hoe meer zwangerschappen je hebt gehad, hoe vroeger in de zwangerschap en hoe vaker je last kunt krijgen van ongecontroleerd urineverlies.Bij twijfel een beetje urine opvangen en laten controleren door de verloskundige.

Obstipatie 2017-11-25T15:37:58+00:00

Preventie:

  • Veel drinken
  • Regelmatig bewegen
  • Toiletbezoek niet uitstellen
  • Eet veel groenten en fruit (liefst met schil)
  • Eet zo weinig mogelijk bischuiten
  • Vezelrijk eten (bijv. volkoren producten, havermout)
  • Vermijd ijzersupplementen, dit kan juist een oorzaak zijn van obstipatie
  • Eet abrikozen en pruimen

Adviezen:

  • Masseer je buik
  • Drink een glas lauw water of koffie (niet te veel) op de nuchtere maag
  • Eet ontbijtkoek
  • Vermijd het eten van bananen
  • Doe een beetje lijnzaad (olie) door het eten
  • Drink vers geperst sinaasappelsap met een scheut zonnebloemolie
  • Drink rode bietensap (van Eden)

Apotheek: Microlax (Indien je langer dan 4 dagen geen ontlasting hebt gehad) of Lactulose

NB: Ga niet experimenteren met kruidenthee die aangeprezen wordt tegen verstopping. Veel mixen bevatten senna(peulen) of andere sterke kruiden. Die kunnen schadelijk zijn voor je darmen, ook als je niet zwanger bent. Vermijd ze dus, zeker tijdens de zwangerschap. Het risico bestaat dat ze heftige krampen oproepen. Zo heftig dat ze de bevalling voortijdig in gang kunnen zetten.

Neiging tot flauwvallen 2017-11-25T15:37:55+00:00

Preventie:

  • Mijdt drukke/warme ruimtes
  • Goed rechtop lopen
  • Goede ademhalingstechniek: buikademhaling (door de neus inademen, door de mond uitblazen

Adviezen:

  • Ga naar een koude ruimte, of loop even naar buiten
  • Eet iets
  • Polsen onder de koude kraan houden
  • Leg een nat of koud washandje in je nek
  • Ga zitten als je voelt dat je gaat flauwvallen
  • Ga evt. liggen en leg je benen hoger dan je hoofd
  • Rustig en diep doorademen
  • Maak knellende kleding los

NB: Meestal ligt neiging tot flauwvallen aan een dip in je bloeddruk en helpt iets zouts te eten/drinken, zoals bouillon. Een enkele keer wordt het veroorzaakt door een te lage suikerspiegel en kan het juist helpen als je wat zoetigheid eet.

Misselijkheid 2017-11-25T15:37:00+00:00

Preventie:

  • Eet voordat je opstaat een crackertje, biscuittje of drink wat thee. Haal dit niet zelf, als je opstaat zal je misselijkheid beginnen, dus laat het door je partner brengen. Zo is je maag niet leeg voordat je opstaat
  • Doe een beetje geraspte citroenof sinaasappelschil in een glas water en drink dit op
  • Eet gedurende de hele dag kleine hoeveelheden

Adviezen:

  • Drink een glas (lauwe) melk
  • Geen scherp gekruide voeding eten
  • Niet te vet eten
  • Niet te laat op de avond eten/drinken
  • Neem een schaaltje vla
  • Cola-light en cafeïnevrij drinken
  • Drink thee getrokken van basilicum
  • Door te kouwen op een stukje gember neutraliseer je je maag
  • Een glas water met daarin een theelepel appelazijn opdrinken

NB:Misselijkheid is heel normaal in de zwangerschap. Na de 16de week neemt de misselijkheid in het algemeen af.

Jeuk (op buik, benen, armen, handen en voeten) 2017-11-25T15:37:48+00:00

Preventie:

  • Gebruik pH neutrale producten (ongeparfumeerd)
  • Vermijdt strak zittende kleding
  • Voorkom overmatig transpireren

Adviezen:

  • Niet krabben
  • Geef tegendruk of ev. licht wrijven
  • Gebruik koude kompressen of neem een koude douche
  • Gebruik mentholpoeder
  • Strooi maïzena op de jeukende plekken
  • Smeer de jeukende delen in met amandelolie

NB: Jeuk kan normaal zijn in de zwangerschap, doordat je hormoonspiegel veranderd. Raadpleeg bij overmatige jeuk of uitslag je huisarts.

IJzertekort 2017-11-25T15:37:42+00:00

Preventie:

  • Eet vooral bonen, linzen, erwten, donkergroene bladgroenten, volkerenproducten, tarwekiemen, appelstroop en zilvervliesrijst
  • Vlierbessen en rozenbottels bevatten ook veel ijzerDrink geen melkproducten tijdens de maaltijd
  • Drink een glas bietensap
  • Eet voldoende fruit
  • Combineer ijzerrijke voeding met vitamine C

Adviezen:

  • Eet elke dag een paar gedroogde abrikozen (ongezwaveld), voor extra calcium en ijzer
  • Een handje cashewnoten bevat ook ijzer en kan helpen bij verstopping
  • Drink frambozenblad-thee of brandnetel-theeApotheek/Drogist/Reformhuis: Drink Roosvicee en Floradix, of vlierbessensiroop uit de natuurvoedingswinkel.

NB: Vermoeidheid kan duiden op ijzertekort. Bij een te lage waarde is het raadzaam ijzertabletten via de huisarts of verloskundige in te nemen. IJzertabletten kunnen obstipatie veroorzaken en de ontlasting zwart kleuren.

Harde buiken 2017-11-25T15:37:38+00:00

Preventie:

  • Til niet te zwaar
  • Rust voldoende
  • Vermijd zwaar tillen
  • Luister naar je lichaam

Adviezen:

  • Neem voldoende rust
  • Kan betekenen dat de baby een groeispurt maakt
  • Overleg met je werkgever of het mogelijk is je werkzaamheden bijvoorbeeld zittend kunt uitvoeren of regel een andere aanpassing
  • Laat je urine controleren op een blaasontsteking bij de huisarts

NB: Over het algemeen zijn harde buiken vrij normaal in de zwangerschap. Je baarmoeder is een spier die zo af en toe ook wel moet samentrekken, want anders zou hij verslappen. Harde buiken hoef je niet altijd op te merken. Over het algemeen geldt, hoe meer zwangerschappen, hoe meer en hoe vroeger je last van harde buiken kunt krijgen. Kom je in de periode dat je kunt gaan bevallen (37-42 weken) dan is af en toe een harde buik geen probleem. Krijg je ze voor 37 weken zwangerschap, zijn ze echt pijnlijk en lijken ze te komen met enige regelmaat (binnen de 10 min.) neem dan contact op met je verloskundige.

Carpaal tunnel syndroom 2017-11-25T15:37:35+00:00

Preventie:

  • Het Carpaal tunnel syndroom is niet te voorkomen, volg onderstaande adviezen op ter verlichting.
    Advies:

Adviezen:

  • Armen zoveel mogelijk omhoog houden en onder een afwisselende warme en koude kraan houden.
  • Een koud icepack in je hand kan verlichting geven door verkoeling, vooral ´s nachts.
  • Indien er erg veel klachten optreden, kun je je arm eventueel laten spalken bij de huisarts.

NB: Bij het Carpaal Tunnel syndroom drukt het overmatige vocht in je hand op je zenuwen, waardoor je hand kan gaan tintelen en krampen veroorzaakt worden.Zodra je bevallen bent, zullen de klachten snel afnemen.

Borsten (gespannen of lekkende borsten) 2017-11-25T15:37:28+00:00

Preventie:

  • Het is nagenoeg niet te voorkomen, desondanks toch een aantal adviezen

Adviezen:

  • Draag bij gespannen borsten een stevige, strakke bh, liefst zonder beugels (i.v.m. het groeiende weefsel)
  • Warmte kan verlichting geven: neem een warme douche en voorkom temperatuurwisselingen.Lekkende borsten komt soms al vroeg in de zwangerschap voor. Het hoort erbij. Het is een natuurlijk verschijnsel omdat door hormonen al melk kan worden aangemaakt. Gebruik zoogkompressen of speciale gel-zoogkompressen.
Bloedneus en bloedend tandvlees 2017-11-25T15:37:23+00:00

Preventie:

  • Niet te hard je neus snuiten
  • Vermijd extreme overgangen van koude naar warme ruimten
  • Regelmatig en goed poetsen (met zachte borstel)
  • Matig het eten van zoetigheid

Adviezen:

  • Leg een salie blaadje op je tandvlees (eventueel eerst overgieten met heet water)
  • Spoel je mond met afgekoelde kamillethee. Kamille heeft een sterk desinfecterende werking
  • Houd je hoofd iets naar voren om te voorkomen dat het bloed in je maag terecht komt
  • Knijp het neustussenschot iets dicht
  • Als het bloeden afneemt, plaats een watje in je neus om het bloeden te stelpen
  • Vertel je tandarts dat je zwanger bent. Een plaatselijke verdoving voor boren of een andere behandeling kan beter worden uitgesteld tot na de zwangerschap. Deze behandelingen zijn niet schadelijk voor je kindje

NB: Bloedend tandvlees of een bloedneus zijn hele normale verschijnselen tijdens de zwangerschap, het komt vaak voor. Bij aanhoudende tandvleesbloedingen raadpleeg een tandarts/mondhygiënist

Blaasontsteking 2017-11-25T15:37:20+00:00

Preventie:

  • Goed drinken
  • Goed uitplassen
  • Eet voldoende fruit
  • Vermijd plekken waar kou kan optrekken
  • Bij toiletbezoek afvegen van voor naar achteren

Adviezen:

  • Veel drinken o.a. verse vruchtensappen
  • Drink berkenbladthee of kamillethee
  • Cranberrysap drinken, of drink thee van gedroogde cranberrys
  • Drink een glas karnemelk Apotheek: Gravitamon of extra vitamine C

NB:Laat een blaasontsteking altijd behandelen door je huisarts, het kan vroegtijdige weeën veroorzaken! Blaasontsteking komt veel voor in de zwangerschap. Je urinebuis wordt korter en staat wijder door invloed van zwangerschapshormonen.

Bekkenklachten 2017-11-25T15:37:16+00:00

Preventie:

  • Sta en zit altijd goed rechtop
  • Sta altijd op 2 benen, dus niet “doorzakken”
  • Varieer het staan, zitten en lopen met rusten
  • Zwaar huishoudelijk werk vermijden, zoals stofzuigen
  • Zit niet langdurig met je benen over elkaar of juist ver uit elkaar
  • Zit niet langdurig in kleermakerszit
  • Vermijd onverwachte bewegingen, span je spieren aan

Adviezen:

  • Doe een kussen tussen je benen (zijligging) tijdens het slapen
  • Bij het opstaan eerst op je zij draaien, dan overeind komen en dan uit bed stappen
  • Een warme douche of kruik kan tijdelijk verlichting geven
  • Kantel je bekken naar voren (geen “eendenloop”)
  • Een bekkenband kan ondersteuning bieden
  • Vraag advies aan een (bekken) fysiotherapeut

NB. Bekkenklachten vormen over het algemeen geen probleem bij de bevalling en dit kan dan ook gewoon huis plaatsvinden. Bij twijfel, overleg met je verloskundige. Wat hierboven omschreven is gaat over bekkenklachten, niet over bekkeninstabiliteit! Over het verschil tussen beiden bestaat vaak veel verwarring. Vraag je verloskundige of fysiotherapeut bij twijfel hierna, hij/zij kan je specifieke klachten verder uitdiepen en eventueel een diagnose stellen. Schaf nooit zomaar hulpmiddelen aan zoals krukken of een bekkenband, doe dit altijd in overleg met een professionele hulpverlener.

www.bekkenbodemonline.nl

Bandenpijn 2017-11-25T15:37:13+00:00

Preventie:

  • Bandenpijn is niet echt te voorkomen, let op onderstaande adviezen.

Advies:

  • Neem de juiste houding aan, kantel je bekken en zet je benen iets uit elkaar
  • Masseer je buik van de zijkanten naar het midden
  • Druk je buik niet overdreven naar voren
  • Ga warm douchen, neem een warm bad of een warme kruik
  • Ondersteun je buik bij inspanning
  • Ga door de knieën als je iets op wilt pakken
  • Geen zware dingen (meer) tillen
  • Vermijd zoveel mogelijk zware huishoudelijke taken, zoals stofzuigen
  • Stoppen met sporten
  • Draag een bekkenband bij inspanning (informeer bij je verloskundige)
  • Start eventueel met fysiotherapie of manuele therapie

NB: Bandenpijn voel je meestal in je liezen, maar ook in de lage rugstreek bij je stuitje. Het kan bovendien een uitstralende pijn veroorzaken in je bil en/of bovenbenen.

Bekkenbodem na de bevalling:

http://www.vccnijmegen.nl/media/1008/vcn_bekkenbodem_def_lr.pdf

Afscheiding 2017-11-25T15:37:08+00:00

Preventie:

  • Geen knellende kleding dragen
  • Niet lang met je benen over elkaar gaan zitten
  • Geen inlegkruisjes of maandverband gebruiken
  • Zorg voor goede hygiëne en gebruik geen zeep (wel vaginale zeep)

Adviezen:

  • Geen inlegkruisjes of maandverband gebruiken
  • Slaap het liefst zonder ondergoed
  • Draag ondergoed van katoen
  • Verschoon meerdere keren per dag je ondergoed
  • Goede hygiëne (was jezelf meerdere keren per dag met water, niet met zeep)
  • Wanneer er jeuk en roodheid optreedt van de schaamlippen, laat je huisarts kijken of je geen schimmelinfectie hebt. Sluit ook eventuele blaasontstekingen uit. Ook bij groenige afscheiding je huisarts raadplegen.

NB: (Meer) afscheiding in de zwangerschap is normaal, let op bovenstaande adviezen.

Aambeien 2017-11-25T15:06:25+00:00

Preventie:

  • Niet te lang staan
  • Voorkom harde ontlasting
  • Niet te hard drukken bij ontlasting

Adviezen:

  • Dep met ijsklontjes op de aambeien
  • Aambeienzalf
  • Spuit met fysiologisch zout (een soort neusspray) op de aambeien

Drogist/Apotheek: Gebruik Lidocaïne zalf, Ranuncula (met alcohol, is niet schadelijk), of Curanol zalf

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier

Aanmeldformulier