Ben je er klaar voor om een baby te krijgen? Eet en leef je gezond? Ben je gestopt met alcohol, roken en blowen? Hoe zit het met de stress?

Het kinderwens spreekuur heeft als doel je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen. De tijd vlak vóór je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap hebben meer invloed dan lang is gedacht. De gezondheid en leefstijl van beide partners blijken van invloed te zijn op de zwangerschap en op de gezondheid van de baby.

Op het kinderwens spreekuur krijg je informatie en adviezen over gezond in verwachting raken. Als we denken dat jullie een risico lopen dan kunnen we jullie tijdig doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Een paar kleine voorbeelden die bij iedereen wel bekend zijn:

Alcohol

Veel mensen denken dat een enkel glas geen kwaad kan. Uit onderzoek is echter bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Een veilige ondergrens is dus niet te geven. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft, vergroot dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Het beste is om te stoppen met alcohol als je zwanger wilt worden.

Foliumzuur

Extra foliumzuur (vitamine B11) verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een ernstige aandoening, zoals neurale buisdefecten ( open ruggetje), aangeboren hartafwijkingen en een hazenlip. Begin met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.  Zwanger worden? Slik eerst foliumzuur!

Roken

Dat roken niet goed is, weet iedereen. Rondom een zwangerschap brengt roken nog extra risico’s met zich mee. Het is zelfs al belangrijk voordat je zwanger wordt om te stoppen met roken. Dat geldt niet alleen voor jou als zwangere vrouw, maar ook voor je partner. Lees meer over de risico’s en profiteer van stop-advies op maat op de website van STIVORO, de nationale organisatie voor voorlichting over gezondheidsrisico’s van roken.

Als je een afspraak hebt gemaakt voor het kinderwens spreekuur is het de bedoeling dat jullie beiden een vragenlijst invullen. Op www.zwangerwijzer.nl kun je de vragenlijst invullen en uitprinten om mee te nemen naar het kinderwensspreekuur. Aan de hand van de antwoorden kunnen eventuele risico’s makkelijker worden ingeschat. Je kunt ook anoniem zo’n vragenlijst invullen om zelf te bekijken of jullie gezond bezig zijn en geen onnodig risico lopen.

De verloskundige neemt veel met je door: over familie, erfelijkheid, doorgemaakte ziekten, inentingen, eerdere zwangerschappen (ook abortus en miskraam), de medicijnen die je gebruikt, voeding, werk, sporten, enzovoort. Ook de menstruatiecyclus komt aan de orde. Als je al een geruime tijd zwanger probeert te worden en het lukt niet, zal de verloskundige ook naar jullie seksleven vragen. Vrouwen kunnen ook andere dingen bespreken die misschien van belang zijn bij een zwangerschap of bij zwanger worden, bijvoorbeeld ervaring met (seksueel) geweld, besnijdenis en/of psychische problemen.

Zou je graag naar ons kinderwensspreekuur willen komen, vraag dan eerst even na bij je verzekering of deze dit vergoedt. Sommigen doen dit wel of gedeeltelijk zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voor vragen kun je altijd contact opnemen met de praktijk.

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier