Na de eerste controle van je verloskundige laat je bloed prikken bij de huisarts of een laboratorium (prikpost). Bloedonderzoek is onder andere nodig om je bloedgroep te bepalen. Ook wordt je bloed onderzocht op de aanwezigheid van de leveraandoening hepatitis-B, de geslachtsziekte syfilis en het HIV-virus. Er word gekeken of je antistoffen in je bloed hebt en wat je HB (ijzer-) gehalte is. Tevens word ook je glucose (suikergehalte in je bloed) bepaald.

Bloedgroep

Het is belangrijk om je bloedgroep te weten voor het geval je ooit een bloedtransfusie nodig hebt. Je bloedgroep kan A, B, AB, of 0 zijn.

Rhesus-D-Factor

De rhesus-D-factor is een stof die in het bloed aanwezig kan zijn. Als jij die stof in je lichaam hebt ben je rhesus positief. Heb je die stof niet dan ben je rhesus negatief. Dat is verder niet bijzonder. Het is een kwestie van erfelijkheid. 16 procent van de nederlandse vrouwen is rhesus negatief.

Een rhesus negatieve zwangere heeft echter wel bijzondere aandacht nodig om complicaties te voorkomen. De baby kan namelijk wel rhesus positief zijn en dan is er een kleine kans dat er bloed van de baby in de bloedbaan van de moeder komt. Als dit zou gebeuren dan kan de moeder afweerstoffen tegen dat bloed gaan maken. De zogeheten antistoffen kunnen via de placenta  het bloed van de baby bereiken en afbreken, waardoor deze of een volgende baby bloedarmoede krijgt.

Om dit te voorkomen wordt er, als je rhesus negatief bent, in week 27 van je zwangerschap nogmaals bloed afgenomen. Er wordt dan gekeken of er antistoffen zijn aangemaakt en er wordt gekeken naar de rhesus factor van de baby. In jouw bloed kan namelijke gezien worden wat de rhesus factor van de baby is. Is de baby rhesus negatief (net zoals jouzelf), dan is er geen risico.

Is de baby rhesus positief dan krijg je tweemaal een injectie met anti-Rhesus-D-immunoglobuline. De eerste keer bij ongeveer 30 weken zwangerschap, de tweede keer binnen 48 uur na de bevalling. Deze injectie zorgt ervoor dat de kans nog kleiner wordt dat je zelf antistoffen gaat vormen die de baby ziek kunnen maken.

Andere antistoffen

Naast rhesus-D antistoffen kunnen er ook andere antistoffen voorkomen in je bloed. Dit komt niet vaak voor, maar kan bij iedereen het geval zijn als je bijvoorbeeld ooit een bloedtransfusie hebt gehad. Deze antistoffen kunnen ook schadelijk zijn voor de baby. Als er antistoffen zijn gevonden in je bloed moet er eerst verder onderzoek plaatsvinden naar welke dit precies zijn en in welke mate deze aanwezig zijn.

Syfilis

Syfilis, ookwel lues genaamd, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die iemand kan oplopen. In het begin van de zwangerschap beschermt de placenta de baby nog tegen deze ziekte. Later in de zwangerschap kan ook de baby geïnfecteerd raken. De ziekte moet daarom ook zo vroeg mogelijk in de zwangerschap behandeld worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ziekte waarbij  een infectie van de lever optreedt door het hepatitis B-virus. Als je drager bent van deze ziekte hoeft dit niet schadelijk te zijn voor de baby in de zwangerschap, maar tijdens de geboorte kan de baby alsnog geïnfecteerd raken. Hierdoor word meteen na geboorte bij de baby antistoffen toegediend en word de baby gevaccineerd. Als je drager blijkt te zijn word dit nogmaals goed met je doorgesproken om de besmettingskans zo klein mogelijk te houden.

HIV

Hiv is het virus wat aids veroorzaakt. Als je met hiv besmet bent, kan dit virus tijdens de zwangerschap of bevalling via het bloed op je baby worden overgedragen. Gelukkig kan dit meestal worden voorkomen als je tijdig medicijnen neemt. Verder kunnen maatregelen als een keizersnede en het niet geven van borstvoeding helpen besmetting van de baby te voorkomen. Daarom is het zinvol om aan het begin van de zwangerschap een HIV test te doen.

Hemoglobine gehalte

Met onderzoek naar het hemoglobine gehalte van rode bloedcellen wordt nagegaan of je bloedarmoede hebt. Bloedarmoede is meestal goed te behandelen en zeker niet schadelijk voor je kind. Als je 30 weken zwanger bent wordt je hb nogmaals gemeten.

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier

Aanmeldformulier