Vanaf 37 weken zwangerschap mag je met je eigen verloskundige thuis of poliklinisch bevallen.
Een aantal belangrijke punten zetten we even op een rijtje:

Bereikbaarheid van de verloskundigen

Voor bevallingen en acute situaties kun je de dienstdoende verloskundige bereiken op het mobiele telefoonnummer: 06 53 53 86 44. Bij geen gehoor of de gesprekstoon adviseren we je over enkele minuten terug te bellen. In geval van spoed en herhaaldelijk geen gehoor kan je de verloskundige achterwacht van kraamzorg Zuid-Gelderland bellen, telefoonnummer: 06 27 38 94 85. De dienstdoende verloskundige neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Bij weeënactiviteit:
Je belt wanneer je 2 uur achter elkaar weëen van 45-60 seconden hebt om de 4 à 5 minuten. Is het niet je eerste bevalling, dan kan het sneller gaan en moet je dus eerder bellen. In de meeste gevallen zal dit na 1 uur weëen zijn, tenzij je verloskundige je anders inlicht.

Bij vruchtwaterverlies:
Kijk altijd naar de kleur van het vruchtwater en bewaar onderleggers of maandverband. Bij kleurloos vruchtwater ’s nachts kan gewacht worden met bellen tot de volgende ochtend, als het hoofdje goed was ingedaald tijdens je vorige controle. Wanneer er regelmatig weeën ontstaan, moet je ons wel bellen volgens bovenstaand advies.

Indien het vruchtwater groen/bruin/geel verkleurd is, moet je direct contact met ons opnemen. Het kindje kan dan in het vruchtwater gepoept hebben. De bevalling zal dan in het ziekenhuis onder medische begeleiding plaatsvinden.

Indien het hoofdje nog niet goed was ingedaald tijdens je laatste controle en je vliezen breken, moet je ons direct bellen. Ook is het belangrijk om dan te gaan liggen en niet meer rond te lopen totdat de verloskundige thuis heeft gecontroleerd of het hoofdje nu wel is ingedaald. Dit is nodig ter voorkoming van het uitzakken van een handje of de navelstreng.

Bij bloedverlies:
Wanneer je uitgerekend bent, is een beetje bloedverlies met slijm niet erg. Bij grotere hoeveelheden moet je ons altijd bellen.

Dit zijn slechts richtlijnen. Natuurlijk mag je ons altijd bellen als je ongerust bent.

Voorbereiding op de bevalling

Voor de bevalling moet je de volgende zaken in huis hebben:

  • Kraampakket (via je zorgverzekeraar te verkrijgen);
  • 1 digitale thermometer (geen oorthermometer);
  • 1 flacon vloeibare zeep met pompje;
  • 2 metalen babykruiken.

Ga je thuis bevallen, dan vragen wij je de volgende zaken nog extra aan te schaffen:

  • 4 extra celstofmatjes;
  • 10 gazen van 10×10 centimeter;
  • 1 rol vuilniszakken + 2 emmers;
  • 1 rol wcpapier;
  • minimaal 10 gestreken katoenen (hydrofiele) luiers;
  • mogelijkheid tot extra belichting: denk aan halogeenlamp of spot.
  • Voor de bevalling en tijdens de kraamperiode is het noodzakelijk om het bed te verhogen tot 80-85 cm, gemeten van de grond tot aan de bovenkant van het matras.

Zorg dat het fototoestel in orde is en klaarligt vanaf 37 weken.

Wanneer je onverwacht tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moet:

Zorg altijd dat er een tas klaarstaat met toiletspullen, T-shirts/nachthemden, ondergoed, ochtendjas, sloffen, fototoestel, kleertjes voor de baby (rompertje, truitje, pakje, jasje, mutsje en een omslagdoek) en de maxi-cosi. Ook moet je je identiteit, verzekeringspas en zwangerschapskaart meenemen.

Mogelijkheden voor behandeling tegen de pijn tijdens de bevalling:

Lees voor meer informatie over de behandeling van pijn de patiëntenfolder van VSV Samen Nijmegen.

Aanmelden? Klik hiernaast voor het aanmeldformulier