Onderstaande pagina bevat de meest recente updates betreft onze zorg tijdens de corona pandemie.

[04-10-2020]

Na de uitgebreide update van 1 oktober hierbij nog een paar aanvullingen die per direct ingaan omdat we de regels nog iets verder hebben moeten aanscherpen.

 • Bij het spreekuur zullen wij een mondkapje dragen. Het is de bedoeling dat jullie ook een mondkapje dragen als jullie onze praktijk bezoeken. Dit mondkapje moet je zelf meenemen.
 • Bij een bevalling dragen wij een mondkapje. In de ziekenhuizen moet door iedereen in de gangen een mondkapje gedragen worden. Zorg er dus voor dat er mondkapjes klaarliggen als je naar het ziekenhuis toe moet.
 • Bij de kraamvisites houden wij 1,5 meter afstand. Indien we toch dichterbij moeten komen, zullen wij een mondkapje dragen.

Mochten jullie nog vragen hebben, dan horen we dat graag. Bedankt voor jullie begrip!

[01-10-2020]

Helaas maakt het coronavirus een opmars en zijn er weer aangescherpte maatregelen getroffen. Ook in onze praktijk zijn we genoodzaakt de maatregelen weer aan te scherpen. Een corona infectie, maar ook een onschuldige verkoudheid (door de testtijd en het wachten op een uitslag) kan ons capaciteitsproblemen geven. Wij hopen op jullie begrip zodat we goed voor jullie, maar ook voor onszelf kunnen blijven zorgen.

Per 1 oktober 2020 gelden de volgende maatregelen binnen onze praktijk:

 • Ben je verkouden, heb je meer dan 38 graden koorts of last van hoesten, reuk- of smaakverlies? Kom dan niet naar de praktijk. Bel met de huisarts of de GGD voor een corona-test. Indien je positief test op corona horen wij dit graag zo snel mogelijk.
 • Heeft een van jouw gezinsleden verkoudheidsklachten, koorts of last van hoesten/benauwdheid? Laat dit ons weten voordat je naar het spreekuur komt. We kijken op dat moment naar een passende oplossing.
 • Kom niet te vroeg, dit om onze wachtkamer zo leeg mogelijk te houden. Ben je meer dan 5 minuten te vroeg, wacht dan even buiten.
 • Houd overal waar je bent minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
 • Kom zo veel mogelijk alleen naar een afspraak. Indien je partner mee komt naar het spreekuur hanteren we wel de 1,5 meter afstand regel.
 • Kinderen mogen nog steeds niet mee naar het spreekuur.
 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst. Hiervoor staat desinfectans op de tafel. Je kunt uiteraard ook je handen wassen op ons toilet.
 • Tijdens een echo-onderzoek zullen wij een mondkapje of face-shield dragen: dit is het advies van de RIVM bij een afstand van minder dan 1,5 meter gedurende langer dan 15 minuten. Om deze reden zullen we tijdens de begeleiding van de bevalling ook een mondkapje dragen.
 • Tijdens de bevalling mag er naast je partner 1 extra persoon mee. Dit geldt zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis. We vragen wel waar mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Afhankelijk van de ontwikkeling met betrekking tot de besmettingen in de regio kunnen ziekenhuizen deze regel per direct aanpassen. Vraag dus bij aanvang van de bevalling de op dat moment geldende regels na.
 • We zullen in de kraamweek 2 keer op huisbezoek komen. Aan het begin van de kraamweek bespreken we wanneer de huisbezoeken zijn. De overige controle momenten zullen telefonisch plaats vinden. Wanneer jij of een van je gezinsleden corona gerelateerde klachten heeft, horen we dit graag voordat we bij je op visite komen.
 • De voorlichtingsavonden worden online aangeboden: kijk hiervoor op de website van het Verloskundig cursuscentrum Nijmegen: www.vccnijmegen.nl

De maatregelen in het Radboud en het CWZ kunnen anders zijn dan de maatregelen binnen onze praktijk. Houd hier rekening mee.

Ondanks deze maatregelen blijven wij staan achter onze visie: persoonlijke en professionele zorg op maat!

Meer informatie en antwoorden op je vragen over het corona virus vind je op de website van de RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus of bel naar het landelijk informatienummer 0800-1351 of de GGD Nijmegen op telefoonnummer 088-1447272. Houd tevens onze Website, Facebook en Instagram pagina in de gaten voor de laatste updates!

Nogmaals dank voor jullie flexibiliteit en begrip. Pas goed op jezelf en natuurlijk op elkaar! Dat zullen wij ook doen zodat we voor jullie kunnen blijven zorgen. Schroom niet om contact met ons op te nemen als dit nodig is. Uiteraard blijven wij voor spoedgevallen 24/7 bereikbaar.

[10-05-2020 – 11.00]             

Goed nieuws!

Naar aanleiding van de versoepelingen van afgelopen woensdag heeft onze beroepsgroep, de KNOV, met de andere beroepsgroepen uit de geboortezorg overleg gehad over wat er aan versoepelingen kan worden georganiseerd binnen de zorg die wij jullie geven. Wij zijn heel blij te kunnen melden dat partners weer bij een aantal consulten aanwezig kunnen zijn en dat we jullie, zwangeren, weer volgens het reguliere controleschema kunnen zien.

Om deze versoepelingen te kunnen invoeren dienen wij ons aan de geldende adviezen te houden, dus indien mogelijk 1,5 meter afstand, zwangeren en partners met klachten blijven thuis en kinderen komen nog niet mee naar het spreekuur.

De afgelopen maanden hebben wij veel gevraagd van jullie, daar zijn wij ons zeker van bewust. Het heeft echter wel geleid tot het kunnen blijven geven van de noodzakelijke verloskundige zorg. Nauwelijks zieke collega’s en zwangeren, iets waar wij heel blij mee zijn.

Omdat wij het belangrijk vinden dat wij deze zorg ook de komende maanden kunnen blijven geven hebben wij als praktijk de volgende versoepelingen vastgelegd.

Zwangerschap

Onderstaand het controle schema en daarbij benoemd wanneer de partner mee kan.

Controleschema:

 • Vroege echo rond 8 weken + partner
 • Intakegesprek + Termijnecho rond 10-12 weken + partner
 • Controle rond 16 weken
 • 20-wekenecho rond 19 weken bij VCN + partner
 • Controle rond 23 weken
 • Controle rond 27 weken
 • Controle rond 31 weken
 • Controle rond 35 weken met belinstructies/bespreken geboorteplan en (korte) liggingsecho + partner
 • Controle rond 37 weken
 • Controle rond 38 weken
 • Controle rond 39 weken
 • Controle rond 40 weken
 • Controle rond 41 weken

Vanaf maandag 11 mei worden de zwangeren ingepland volgens bovenstaand controleschema, waarbij de vraag wel blijft, kom zo veel mogelijk alleen!

Elke zwangere die nu geen controle rond 23 weken gepland heeft staan maar hier wel behoefte aan heeft, kan zelf contact opnemen met de praktijk om deze alsnog in te plannen.

Bevalling

Tijdens de thuisbevalling mogen er twee mensen bij zijn, naast de verloskundige, kraamzorg en eventueel een student. In het ziekenhuis is dit nog niet het geval.

Kraambed

Tijdens de kraamperiode zullen er twee fysieke kraambedcontroles worden ingepland.

Wij werken samen met het Radboud UMC en het CWZ. Samen met onze collega’s uit het ziekenhuis wordt er steeds gekeken wat mogelijk is aan versoepeling in het ziekenhuis. De afspraken binnen de verloskundigenpraktijken kunnen afwijken van de afspraken binnen het ziekenhuis en dat bij iedere zwangere andere afwegingen kunnen worden gemaakt. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Op dit moment is een 2e persoon bij de bevalling, naast je partner, nog niet toegestaan in beide ziekenhuizen.

Wij zijn blij met deze uitbreiding! Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je immers het liefste samen. We willen jullie bedanken voor al het begrip en het goed naleven van de gestelde regels. Laten we dit samen nog even volhouden.

Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zijn wij genoodzaakt de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is. Pas de hygiënemaatregelen toe en kom zo veel mogelijk alleen!

[27-04-2020 – 20.00]

Eerste versoepeling omtrent de maatregelen voor het coronavirus.

Wij zijn blij te kunnen vertellen dat de maatregelen omtrent het coronavirus iets soepeler worden! Onze beroepsgroep, de KNOV, heeft hier een nieuw advies over afgegeven.

 • De vitaliteitsecho, de eerste echo rond de 8 weken, mag weer door gaan! Hier zijn we erg blij mee. Wij zullen iedereen die hiervoor in aanmerking komt zelf benaderen om deze afspraak in te plannen.
 • Je wordt niet meer voorafgaand aan je afspraak gebeld. Je vragen kun je net als normaal tijdens de controle stellen. Hierbij proberen we wel zo veel mogelijk 1,5 meter afstand te houden.
 • De intake blijft voorlopig nog telefonisch.
 • In de kraamweek komen we 1 keer langs om jullie baby te bewonderen en om te bespreken hoe het met jullie kersverse gezinnetje gaat. De rest van de visites blijft telefonisch. De dag dat we langskomen zal in overleg worden afgestemd. Zijn er bijzonderheden, dan komen we uiteraard wel vaker langs.
 • Er verandert helaas nog niets aan het feit dat er tussen 16 en 27 weken geen fysieke controles plaatsvinden. Wel wordt je gebeld rond de 22 weken en rond de 33 weken om zo veel mogelijk contact met je te houden.
 • Helaas is het nog steeds de bedoeling dat je alleen komt naar de echo’s en de controles, dit om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk verschillende contacten op een dag hebben om hiermee de kans op besmetting voor iedereen zo klein mogelijk te maken. We hopen dat hier ook snel verandering in komt en dat je partner dan weer gezellig mee mag komen. Dit laten we dan natuurlijk aan jullie weten.
 • Mocht je klachten hebben die kunnen passen bij het coronavirus zoals benauwdheid, hoesten en koorts, neem dan voorafgaand aan je afspraak telefonisch contact met ons op.

We zijn blij met deze versoepelingen en hopen dat er snel meer goed nieuws komt! We blijven uiteraard altijd telefonisch bereikbaar, dus heb je klachten of dringende vragen, trek dan altijd aan de bel!

[23-03-2020 – 20.00]

Voorlichting in Nijmegen! Vanaf 1 april mogelijk via Zoom.

Op 23 maart is duidelijk geworden dat zeker tot 1 juni alle voorlichtingsavonden voor zwangeren (en partners) worden geannuleerd. Om het toch mogelijk te maken dat jullie de informatie ontvangen die jullie graag willen ontvangen, gaan we vanaf 1 april dezelfde bijeenkomsten online aanbieden!
Dezelfde informatieavond met dus dezelfde informatie op dezelfde tijd is dan vanuit je eigen woonkamer te volgen. Dat gebeurt via een meeting met Zoom.
Zwangeren die zich via de website van het Verloskundig Cursus Centrum Nijmegen (vccn.nl) aanmelden krijgen 2 dagen van tevoren een uitnodiging met een inlogcode. Het is mogelijk om vooraf vragen in te dienen welke tijdens de presentatie behandeld zullen worden. Ook de zwangerschapscursussen worden de komende tijd op deze manier gegeven. Je kunt je voor alle cursussen inschrijven. Zodra het weer mogelijk is zullen de cursussen weer op de originele manier gegeven worden. We hopen op deze manier iedereen op een passende manier van de juiste informatie te voorzien.

[20-03-2020 – 09:00]

[16-03-2020 – 19:30]

Maatregelen en aanpassingen bij het Verloskundig Centrum Nijmegen

Onderstaande maatregelen blijven van kracht tot nader bericht.

 • De 20 weken echo’s gaan door. Je partner of anderen die mee hadden gewild mogen helaas niet mee en ook niet in de wachtkamer wachten.
 • Alle pretecho’s worden geannuleerd.
 • Alle afspraken voor het plaatsen van een spiraal worden geannuleerd.
 • Gynaecologische echo’s worden alleen gemaakt in geval van medische noodzaak. De echoscopist neemt hiervoor contact met je op.
 • Heb je klachten die kunnen duiden op het Coronavirus? Neem dan contact op met je verloskundige. We kijken per situatie naar een passende oplossing.

[15-03-2020 – 15:00]

Veranderingen verloskundige zorg

De beroepsorganisatie voor verloskundigen (KNOV) heeft landelijke adviezen opgesteld voor de verloskundige zorg. Alle verloskundigen in onze regio gaan zich hier aan houden. De maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat de kans op besmetting zo laag mogelijk blijft. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook de adviezen snel. We willen jullie daarom vragen om onze social media kanalen (Facebook en Instagram) goed in de gaten te houden, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Spreekuur
• Cliënten die in de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige. Zij zal in dit telefoongesprek je vragen beantwoorden en informatie geven. Ook bekijken we dan of de afspraak op de praktijk nodig is of dat deze later gedaan kan worden.
• Tussen 16-27 weken zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze noodzakelijk worden geacht.
• Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk meten en je buik controleren. Je vragen beantwoorden we vooraf al telefonisch. Termijn en groeiecho’s zullen doorgaan.
• Wij vragen je om alleen naar de controle toe te komen en dus geen kinderen of partner mee te nemen.
• De 20-weken echo gaat gewoon door.

Bevalling
Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
Wanneer je gaat bevallen mag er naast een van ons maar één extra persoon (partner of iemand anders) bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.

Kraamvisites
De kraamvisites in de eerste week na de bevalling doen wij ook telefonisch. Indien wij een visite noodzakelijk achten komen wij uiteraard gewoon langs. De kraamzorgorganisaties zijn ook op de hoogte van deze maatregel.
De nacontroles zullen telefonisch gedaan worden of uitgesteld worden tot een later moment.

Algemeen
Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Je kunt daarom het beste het nieuws in de gaten houden en de algemene richtlijnen van het RIVM opvolgen. Bel bij vragen de GGD.

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten of koorts neem dan contact op met je huisarts. Heb je klachten en bij ons een afspraak op korte termijn gepland staan of ga je bevallen?
Geef dit dan telefonisch aan ons door, zodat we kunnen kijken wat in jouw geval het beste is om te doen.

Uiteraard blijven wij gewoon telefonisch bereikbaar en staat bij ons veiligheid en gezondheid van moeder en kind voorop.

Net als andere praktijken in de regio doen we hard ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met de praktijken in de regio afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Wij houden op die manier de kwaliteit van de zorg goed in de gaten en zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.