Onderstaande pagina bevat de meest recente updates betreft onze zorg tijdens de corona pandemie.

[23-03-2020 – 20.00]

Voorlichting in Nijmegen! Vanaf 1 april mogelijk via Zoom.

Op 23 maart is duidelijk geworden dat zeker tot 1 juni alle voorlichtingsavonden voor zwangeren (en partners) worden geannuleerd. Om het toch mogelijk te maken dat jullie de informatie ontvangen die jullie graag willen ontvangen, gaan we vanaf 1 april dezelfde bijeenkomsten online aanbieden!
Dezelfde informatieavond met dus dezelfde informatie op dezelfde tijd is dan vanuit je eigen woonkamer te volgen. Dat gebeurt via een meeting met Zoom.
Zwangeren die zich via de website van het Verloskundig Cursus Centrum Nijmegen (vccn.nl) aanmelden krijgen 2 dagen van tevoren een uitnodiging met een inlogcode. Het is mogelijk om vooraf vragen in te dienen welke tijdens de presentatie behandeld zullen worden. Ook de zwangerschapscursussen worden de komende tijd op deze manier gegeven. Je kunt je voor alle cursussen inschrijven. Zodra het weer mogelijk is zullen de cursussen weer op de originele manier gegeven worden. We hopen op deze manier iedereen op een passende manier van de juiste informatie te voorzien.

[20-03-2020 – 09:00]

[16-03-2020 – 19:30]

Maatregelen en aanpassingen bij het Verloskundig Centrum Nijmegen

Onderstaande maatregelen blijven van kracht tot nader bericht.

  • De 20 weken echo’s gaan door. Je partner of anderen die mee hadden gewild mogen helaas niet mee en ook niet in de wachtkamer wachten.
  • Alle pretecho’s worden geannuleerd.
  • Alle afspraken voor het plaatsen van een spiraal worden geannuleerd.
  • Gynaecologische echo’s worden alleen gemaakt in geval van medische noodzaak. De echoscopist neemt hiervoor contact met je op.
  • Heb je klachten die kunnen duiden op het Coronavirus? Neem dan contact op met je verloskundige. We kijken per situatie naar een passende oplossing.

[15-03-2020 – 15:00]

Veranderingen verloskundige zorg

De beroepsorganisatie voor verloskundigen (KNOV) heeft landelijke adviezen opgesteld voor de verloskundige zorg. Alle verloskundigen in onze regio gaan zich hier aan houden. De maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat de kans op besmetting zo laag mogelijk blijft. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook de adviezen snel. We willen jullie daarom vragen om onze social media kanalen (Facebook en Instagram) goed in de gaten te houden, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Spreekuur
• Cliënten die in de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige. Zij zal in dit telefoongesprek je vragen beantwoorden en informatie geven. Ook bekijken we dan of de afspraak op de praktijk nodig is of dat deze later gedaan kan worden.
• Tussen 16-27 weken zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze noodzakelijk worden geacht.
• Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk meten en je buik controleren. Je vragen beantwoorden we vooraf al telefonisch. Termijn en groeiecho’s zullen doorgaan.
• Wij vragen je om alleen naar de controle toe te komen en dus geen kinderen of partner mee te nemen.
• De 20-weken echo gaat gewoon door.

Bevalling
Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
Wanneer je gaat bevallen mag er naast een van ons maar één extra persoon (partner of iemand anders) bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.

Kraamvisites
De kraamvisites in de eerste week na de bevalling doen wij ook telefonisch. Indien wij een visite noodzakelijk achten komen wij uiteraard gewoon langs. De kraamzorgorganisaties zijn ook op de hoogte van deze maatregel.
De nacontroles zullen telefonisch gedaan worden of uitgesteld worden tot een later moment.

Algemeen
Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Je kunt daarom het beste het nieuws in de gaten houden en de algemene richtlijnen van het RIVM opvolgen. Bel bij vragen de GGD.

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten of koorts neem dan contact op met je huisarts. Heb je klachten en bij ons een afspraak op korte termijn gepland staan of ga je bevallen?
Geef dit dan telefonisch aan ons door, zodat we kunnen kijken wat in jouw geval het beste is om te doen.

Uiteraard blijven wij gewoon telefonisch bereikbaar en staat bij ons veiligheid en gezondheid van moeder en kind voorop.

Net als andere praktijken in de regio doen we hard ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met de praktijken in de regio afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Wij houden op die manier de kwaliteit van de zorg goed in de gaten en zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.